Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2023

ΣΕΡΡΩΝ ΘΕΟΛΟΓΟΣ, ΟΙ ΑΓΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΛΥΤΙΜΑ ΔΩΡΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΣΕ ΕΜΑΣ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ

     Το απόγευμα της Παρασκευής 10 Αυγούστου 2018 τελέστηκε στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου και Θαυματουργού Σπυρίδωνος Πολυαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, επί τη αναμνήσει του θαύματος του Αγίου και της απαλλαγής της νήσου από τους Αγαρηνούς το έτος 1716, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου και συγχοροστατούντος του  Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Δανιήλ, του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Διοδώρου, Βικάριου του Μητροπολίτου Οδησσού κ. Αγαθαγγέλου και του επιχώριου Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κερκύρας, Παξών και Διαποντίων Νήσων κ. Νεκταρίου.

      Ο Μητροπολίτης Κερκύρας  κ. Νεκτάριος προσφώνησε  και καλωσόρισε στο νησί του Αγίου Σπυρίδωνος τόσο τον  κ. Θεολόγο, όσο και τους λοιπούς Ιεράρχες, επισημαίνοντας την ανάγκη να προστρέξουμε ξανά στον Άγιο Σπυρίδωνα στην δύσκολη περίοδο την οποία ζούμε, που επικρατεί η πνευματική σύγχυση και η απομάκρυνση από τον Θεό.

        Μετά πολλής λύπης βλέπουμε τους κρατούντες να προσπαθούν να εκριζώσουν την πίστη στον Χριστό και  να απαλείψουν τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας του Έθνους μας, ώστε να μας καταστήσουν αμνήμονες.

        Ο Άγιός μας από την άλλη, υπήρξε υπέρμαχος των Ορθοδόξων και αντίπαλος των κακοδόξων. Διαφύλαξε και συνεχίζει να διαφυλλάτει την ορθή πίστη, όντας ο πρεσβευτής μας στον θρόνο του Κυρίου, μεταφέροντας τα προς σωτηρίαν αιτήματά μας.

       Ο Άγιος Σπυρίδων καθημερινά θαυματουργεί, σε όλους εκείνους τους ανθρώπους που εν ταπεινώσει, εμπιστεύονται την ζωή τους, στον Κύριό μας, τον Ιησού Χριστό, στην μοναδική ελπίδα που έχουμε όλοι μας.

        Ο κ. Νεκτάριος τέλος  τόνισε ότι ο πνευματικός πατέρας τόσο του ιδίου, όσο και των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Σερρών και Καισαριανής, Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρός Χριστόδουλος αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις για την Ορθόδοξη πίστη μας, την ιστορία μας και τις παραδόσεις μας, μεταλαμπαδεύοντας στα  πνευματικά του τέκνα τον ίδιο ζήλο και την ίδια αγωνιστηκότητα.

       Ακολούθως τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιωτάτος Μητροπολίτης Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγος, ο οποίος αφού ευχαρίστησε τον κ. Νεκτάριο για την ευγενική πρόσκληση της τοπικής Εκκλησίας, υπογράμμισε ότι οι Άγιοι της αμωμήτου Πίστεώς μας είναι τα πολύτιμα δωρήματα της αγάπης του Θεού σε εμάς τους ανθρώπους.

       Επιπροσθέτως ο κ. Θεολόγος στάθηκε σε τρία σημεία. Πρώτον η μνήμη των Αγίων μας δηλώνει ότι έστι Θεός, υπάρχει Θεός, ο Δημιουργός του σύμπαντος κόσμου της αψύχου και αλόγου κτίσεως.

       Και σε αυτή την άψυχη και άλογη κτίση έστειλε ο Θεός διδάσκαλο και μάρτυρα της παρουσίας Του, έτσι ώστε ο άνθρωπος να μην αποκλίνει της πορείας του, μιας πορείας η οποία οδηγεί στην Θεοκοινωνία, στην ένωση με άλλα λόγια με τον Τριαδικό Θεό.

       Υπάρχει Θεός που συντηρεί και ευλογεί όχι μονάχα την κτίση, αλλά κυρίως το αγαπημένο του δημιούργημα, τον άνθρωπο. Δεύτερον ο Κύριος έφερε τα σκεύη της εκλογής Του, τους Αγίους Του, έτσι ώστε μέσα από εκείνους να θαυμάζεται το ανυπέρβλητο μεγαλείο Του. Θαυμαστός ο Θεός εν τοις αγίοις Αυτού. Τιμώντας τους Αγίους, λατρεύουμε και προσκυνούμε τον Κύριο της Δόξης, την αιτία της υπάρξεώς μας, που ανέδειξε τον σημειοφόρο Άγιο Σπυρίδωνα. Και τρίτον όπως τόνισε  ο σοφός βασιλεύς Σολομών, “δίκαιοι εις τον αιώνα ζώσι”. Οι δίκαιοι του Θεού είναι όντως ολοζώντανοι, διότι έχουν μέσα τους την πηγή της ζωής, τον Ζώντα Κύριο. Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας είναι συγκλονιστικές φανερώσεις της παρουσίας και της υπάρξεως  του Θεού, της δυνάμεως του μυστηρίου της Πίστεως, μέσω του οποίου ο άνθρωπος παιδαγωγείται.

       Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Σερρών παρακάλεσε τον Άγιο Σπυρίδωνα να σκεπάζει με την Χάρη του την πατρίδα μας, που αυτό τον καιρό δοκιμάζεται και ιδίως την πολυαγαπημένη μας Μακεδονία, τον προμαχώνα του Έθνους των Ελλήνων, που  ξενικά και εγχώρια κέντρα προσπαθούν να την ξεπουλήσουν.

     Η πίστη του λαού μας στον Χριστό δεν ζημίωσε τον τόπο αυτό. Τουναντίον τον περικράτησε τους χαλεπούς χρόνους της σκλαβιάς και του χάρισε την ελευθερία του. Διότι μονάχα η προσευχή που γίνεται με πόνο και με δάκρυα μετανοίας ανεβαίνει στον θρόνο του Κυρίου.

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images