Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

Ο εορτασμός της μνήμης των Εθνοϊερομαρτύρων Μητροπολιτών της Μικρασιατικής Καταστροφής στην προσφυγική Μητρόπολη μας

 

     Την Κυριακή προ της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού, 9 Σεπτεμβρίου 2018, εορτάστηκε πανδήμως επι τη 96η επέτειο της Μικρασιατικής Καταστροφής (1922),  η μνήμη του κορυφαίου Ιερομάρτυρος Αγίου Χρυσοστόμου Μητροπολίτου Σμύρνης και των κατά τον μεγάλο διωγμό των Χριστιανών από τις περιοχές της Μικράς Ασίας (1922) τελειωθέντων Ιεραρχών, Κληρικών και λαϊκών πατέρων μας, στην προσφυγική Ιερά Μητρόπολη Καισαριανής μας.

     Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο περικαλλής  Μητροπολιτικός Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου Καισαριανής. Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ, χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξείχε της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας πλαισιούμενος από τον  Πρωτοσύγκελο της Μητροπόλεως, Πανοσιολογιωτάτο Αρχιμανδρίτη π. Αναστάσιο Τασόπουλο, τους  Ιεροκήρυκες Αρχιμ. π. Καλλίνικος Νικολάου και Αρχιμ. π. Μακάριο Παναγόπουλο, τους εφημερίους του Ναού  και τους Διακόνους της Μητροπόλεως.

     Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Καλλίνικος Νικολάου, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ανέγνωσε την εγκύκλιο του Σεβασμιωτάτου επί τη 96η επέτειο εορτασμού της μνήμης από την Μικρασιατική καταστροφή (1922-2018).

    Στη Θεία Λειτουργία παρέστη πλήθος ευσεβών πιστών οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να συλλογισθούν και να εμβαθύνουν στα γεγονότα, να διδαχθούν αλλά και να θυμηθούν τους μάρτυρες, τα θύματα και τους διωγμούς των Ελλήνων Πατέρων μας, από τις εστίες τους και τους τόπους τους στην Μικρά Ασία.

   Προ της απολύσεως, παρουσία εκπροσώπων  Μικρασιατών Συλλόγων της περιοχής, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση  επί τη μνήμη  των εν Μικρασία και τη καθημάς Ανατολή μαρτυρησάντων  Αγίων Ιεραρχών, Χρυσοστόμου νέου επισκόπου Σμύρνης, Γρηγορίου επισκόπου Κυδωνιών, Αμβροσίου επισκόπου Μοσχονησίων, Προκοπίου επισκόπου Ικονίου, Ευθυμίου επισκόπου Ζήλων, και των συν αυτοίς υπό των πολεμίων αναιρεθέντων και τελειωθέντων ιερέων και πάντων των  από του ιερού Κλήρου και του φιλοχρίστου στρατού και του πιστόύ και ορθοδόξου λαού θυμάτων  «εκ της θλίψεως της μεγάλης» εκείνης.

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images