Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

ΛΑΜΠΡΟΣ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΤΗΣ ΕΠΙΒΑΤΙΝΗΣ

     Με τη δέουσα λαμπρότητα η Ιερά Μητρόπολη μας, τίμησε τη μνήμη της Οσίας Παρασκευής της νέας της Επιβατινής, την Κυριακή Δ΄ Λουκά, κατά την οποία η Εκκλησία μας εορτάζει  και τη Μνήμη των Αγίων Πατέρων της  Ζ΄ Οικουμενικής Συνόδου.

     Επίκεντρο των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν ο περικαλλής ενοριακός ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όπου υπάρχει εικόνισμα της Αγίας, το  οποίο οι πρόσφυγες μετέφεραν όταν εκείνοι βρήκαν καταφύγιο στον Βύρωνα.

     Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δανιηλ,  χοροστάτησε στην Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε της Πανηγυρικής Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, πλαισιούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως, Πανοσιολογιώτατο Αρχιμ. π. Καλλίνικο Νικολάου, τον προϊστάμενο του Ναού Αρχιμ. π. Χρύσανθο Λιόλιο,  τους εκλεκτούς εφημερίους του ναού και τους διακόνους της Μητροπόλεως.

    Αμέσως μετά την ανάγνωση της Ευαγγελικής περικοπής, κατά την τάξη ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ κήρυξε τον Θείο λόγο αναφερθείς αρχικά στους Θεοφόρους Πατέρες της αγίας και Oικουμενικής Eβδόμης Συνόδου. Εν συνεχεία του λόγου ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας ανέλυσε τα νοήματα της σημερινής ακουσθήσας Ευαγγελικής Περικοπής, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά και στην σήμερα τιμωμένη προστάτιδα των Βαλκανίων Οσία Παρασκευή την Επιβατινή.

    Στη θεία Λειτουργία συμμετείχε και συμπροσευχήθηκε πλήθος πιστών που και σήμερα κατέκλυσε τον ναό και είχε την πνευματική ευλογία να προσκυνήσει  εκτός από τα Ιερά και χαριτόβρυτα  Λείψανα των Νεοφανών Αγίων, Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης τα οποία θα αναχωρήσουν σήμερα το απόγευμα στις 6 η ώρα για την Μυτιλήνη και  το «Προσκέφαλο από τη Λάρνακα της Οσίας  Παρασκευής  της Επιβατινής» το  οποίο κάθε χρόνο το αντικαθιστούν  και ο επιχώριος Επίσκοπος το δίνει στις εκκλησίες  προς ευλογία των πιστών.

    Προ της απολύσεως,  τελέστηκε παρουσία  της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Κρητικών Σωματείων, εκπροσώπων αρχών και φορέων της περιοχής, μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ιδρυτικών και λοιπών μελών του Συλλόγου Κρητών, Βύρωνα, Παγκρατίου, Καισαριανής, «Η Αλληλοβοήθεια».

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images