Τρίτη, 16 Απριλίου 2024

Μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χριστοδούλου στην Μύκονο

Στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής, στην Άνω Μερά Μυκόνου, συνιερούργησαν σήμερα το πρωί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου & Μυκόνου κ. Δωρόθεος Β’ και τέλεσαν ιερό Μνημόσυνο του αοιδίμου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, επί τη σημερινή εορτή του Οσίου Χριστοδούλου του εν Πάτμω και τη συμπληρώσει δέκα ετών από της κοιμήσεώς του, με την παρουσία των τα πρώτα φερόντων στη Μύκονο και μεγάλου πλήθους Μυκονίων.
Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ, όποιος αξ αφορμής της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής για την θεραπεία του δαιμονισμένου των Γαδαρινών, σημείωσε ότι η εκδίωξη των δαιμονίων από τον άνθρωπο είναι ένα από τα τέσσερα Μεσσιανικά χαρακτηριστικά, της εξουσίας, δηλαδή, του Μεσσία και της ελεύσεως της Βασιλείας του Θεού στη γη, μαζί με την θεραπεία από τις ασθένειες, την άφεση των αμαρτιών και την Αναστάση των νεκρών.
«Αυτές τις εξουσίες», ανέφερε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ, «διέθετε εκ Θεού και επιτελούσε ο Κύριος, όπως διαφαίνεται από τα θαύματά του. Η εξουσία αυτή, μετά την αναχώρηση του Κυρίου από τη γη, μετεβιβάσθη στην Αγία Εκκλησία μας και ασκείται από τους ποιμένες της, οι οποίοι συνεχίζουν το έργο του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, να θεραπεύουν, δηλαδή, τις ασθένειες, να συγχωρούν τις αμαρτίες, να ελευθερώνουν τους ανθρώπους από την δαιμονική εξουσία των παθών και να ανασταίνουν νεκρούς.Και όλα αυτά επιτελούνται διά των Αγίων Μυστηρίων, το καθένα από τα οποία προσφέρει στον άνθρωπο μία ή και περισσότερες από τις θείες αυτές δωρεές. Μόνο μέσα στην Εκκλησία», υπογράμμισε, «υπάρχουν αυτές οι δωρεές του Θεού και οι πιστοί, ελεημένοι από τον Θεό, μέσα στην Εκκλησία δεχόμαστε την ευλογία και την χάρη Του.»
Αναφερόμενος δε στην σημερινή εορτή της ανακομιδής των λειψάνων του οσίου Χριστοδούλου, κατά την οποία ο αείμνηστος Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος δεχόταν τις ευχές του λαού, τόνισε: « Σήμερα συγκεντρωθήκαμε εδώ για να προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του και να καταθέσουμε την μαρτυρία μας για τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, ως Επίσκοπο και ως Αρχιερέα. Ο Μακαριστός Χριστόδουλος ως Αρχιερεύς τελώντας την Θεία Λειτουργία και τις ιερές Ακολουθίες, με τον μελίρρυτος λόγο του και τη γλυκύφθογγο φωνή του χάριζε την ειρήνη στις ψυχές των ανθρώπων, ως Διδάσκαλος ενέπνεε και καθοδηγούσε την Εκκλησία και τους πιστούς στην πνευματική τους πορεία, καταθέτοντας τις θέσεις του για εθνικά, κοινωνικά και πνευματικά προβλήματα της Ελληνικής κοινωνίας και ως Πνευματικός Πατέρας, με στοργή και αγάπη αγκάλιαζε όλους τους ανθρώπους, με τις ανάγκες τους και τα προβλήματά τους. Ας προσευχηθούμε σήμερα ο Κύριος να τον αναπαύσει σε Χώρα Ζώντων και να του αποδώσει τον μισθό των πιστών και φρονίμων οικονόμων.»
Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β’ ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας κ. Δανιήλ και ανεμνήσθη της προωπικότητος, των χαρισμάτων και των προς αυτόν ευεργεσιών του αοιδίμου Πρωθιεράρχου Χριστοδούλου.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και του ιερού Μνημοσύνου, διανεμήθηκαν στους πιστούς φωτογραφίες του μακαριστού Χριστοδούλου με ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας κ. Δανιήλ και του Σεβασνιώτατου Μητροπολίτη Σύρου και Μυκόνου κ. Δωροθέου Β’.

 

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images