Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ο εορτασμός του Νεομάρτυρος Αναστασίου του εκ Παραμυθίας στην Ιερά Μητρόπολη μας

 

Με λαμπρότητα εορτάσθη η μνήμη του Αγίου Νεομάρτυρος Αναστασίου του εκ Παραμυθίας, στην Ιερά Μητρόπολη μας την Κυριακή Θ’ Λουκά, 18η Νοεμβρίου.

Επίκεντρο του εορτασμού ήτανε ο Ιερός Ενοριακός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην περιοχή του Βύρωνα, όπου φυλάσσονται  λείψανα του Αγίου  Αναστασίου.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ, χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και εν συνεχεία τέλεσε την Αναίμακτον Ιερουργίαν πλαισιούμενος υπό του Ιεροκήρυκος, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Καλλινίκου Νικολάου, του Ιερατικού Προϊσταμένου του Ναού, Αρχιμ. π. Χρυσάνθου Λιόλιου και των συνεφημερίων του.

Στο κήρυγμά του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ, απευθυνόμενος προς τους ευσεβείς πιστούς που προσέτρεξαν για να λάβουν την χάριν και την ευλογία του Αγίου Αναστασίου, μίλησε εμπνεόμενος από το αποστολικό ανάγνωσμα και ανέλυσε τις προτροπές του Αποστόλου Παύλου.

Είναι επιτακτική ανάγκη να προσέξουμε ιδιαιτέρως  την συμβουλή που δίνει ο Απόστολος Παύλος «ἀξίως περιπατῆσαι τῆς κλήσεως», καθώς πολλοί  ενώ φέρουν το όνομα Χριστιανός συμπεριφέρονται αντιχριστιανικά, ενώ είναι υποχρεωμένοι να τηρούν το νόμο του Ευαγγελίου, τηρούν άλλους νόμους στην ζωή τους και δεν σέβονται το θέλημα του Θεού. Ενώ πρέπει να τιμούν το Σταυρό και την Ανάσταση του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, σε αυτά δεν δίδουν καμία σημασία επεσήμανε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ, προτρέποντας παράλληλα τους πιστούς να ζούνε όπως ταιριάζει στην Χριστιανική ιδιότητα, έχοντας μακροθυμία και πραότητα στη συμπεριφορά τους, «ἀνεχόμενοι ἀλλήλων ἐν ἀγάπῃ».

Εν συνεχεία του λόγου του ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας προσέθεσε πως ξεχωριστά στον καθέναν από εμάς δόθηκε η χάρη κατά το μέτρο της δωρεάς του Χριστού.

Κάνοντας εκτενή αναφορά στα χαρίσματα και τα δώρα του Θεού, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ, ιδιαιτέρως τόνισε τα δώρα τα οποία ο Θεός έδωσε σε ολόκληρο το ανθρώπινο γένος και ακολούθως αναφέρθηκε στα υλικά δώρα με τα οποία μας προίκισε ο Θεός.

Καταλήγοντας την ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Δανιήλ,  προέτρεψε όλους τους παρισταμένους πιστούς, να διδάσκονται από το μεγαλείο των Αποστολικών προτροπών του Αποστόλου Παύλου και να τις εφαρμόζουνε στην καθημερινότητα τους, έτσι ώστε επάξια να φέρουν δια του λόγου και των έργων, το Χριστιανικό  όνομα και την Ορθόδοξη ιδιότητά τους.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, μαζί με το Αντίδωρο, διανεμήθηκε δωρεάν σε όλο το εκκλησίασμα ένα βιβλίο για τον Άγιο Νεομάρτυρα Αναστάσιο. Πρόκειται για μια έκδοση της Ιεράς Μητροπόλεως μας, η οποία εντάσσεται στο ανύστακτο ποιμαντικό ενδιαφέρον  του Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Δανιήλ,  για την πνευματική ανύψωση του ευσεβούς λαού της Μητροπολιτικής του περιφερείας.

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images