Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ  ΤΟΥ ΤΥΦΛΟΥ

 

tyfloy

 

       Το μυστήριο του πόνου θα παραμένει πάντα για τον άνθρωπο ένα δυσερμήνευτο μυστήριο. Κανείς ποτέ δε θα μπορέσει να δώσει τέλεια εξήγηση  στον πόνο, γιατί κανείς δεν μπορεί πάντα να γνωρίζει τα ανεξερεύνητα Σχέδια του Θεού. Ο Θεός επιτρέπει τον πόνο για πολλούς λόγους που εμείς δε θα μπορέσουμε ποτέ να ερμηνεύσουμε. «Τίς  γάρ ἄνθρωπος γνώσεται Βουλήν Θεοῦ; Ἤ τίς  ἐνθυμηθήσεται τί θέλει ὁ κύριος;» ( Σοφίας Σολομώντος 9,13).

      Ποιός άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει τα σχέδια του Θεού;

      Ποιός  μπορεί να ξέρει τι θέλει ο κύριος;

      Πολλοί  αρχαίοι  και νεότεροι  φιλόσοφοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν το μυστήριο του πόνου και να δώσουν εξηγήσεις, αλλά όλοι πλανήθηκαν και ο πόνος παραμένει μυστήριο. Εμείς διαρκώς θα διερωτόμαστε σαν τους μαθητές του Κυρίου στο σημερινό Ευαγγέλιο, ποιός  φταίει για να υποφέρει ο τάδε και ο τάδε από αυτόν ή εκείνον τον πόνο. Και άλλοτε με το περιορισμένο μυαλό μας θα αποδίδουμε την αιτία του πόνου στους γονείς ή στην κληρονομικότητα, γιατί λέμε ότι «ἁμαρτίες γονέων παιδεύουσι  τέκνα».

    Άλλοτε πάλι θα την αποδίδουμε σε εκείνον που υποφέρει. Πάντως ο πόνος γενικά θα παραμένει μυστήριο για τον άνθρωπο, γιατί ο ανθρώπινος πόνος μπροστά στη Σοφία του δημιουργού παραμένει περιορισμένος και ποτέ δεν θα μπορέσει να εισδύσει σε όλα τα μυστήρια της ζωής.

      Παρότι ο  πόνος παραμένει μυστήριο για εμάς εν τούτοις είναι βέβαιο ότι έχει μεγάλη χρησιμότητα και μας προξενεί μεγάλο καλό .Και αυτό θα το δούμε στο σημερινό κήρυγμα ,για να δούμε ότι ο πόνος μας δοκιμάζει, μας μορφώνει,και μας ωφελεί.

        Ο πόνος μας δοκιμάζει

      Όταν όλα πηγαίνουν καλά στη ζωή μας δεν ξέρουμε αν αγαπούμε τον Θεό. Δεν έχουμε ευκαιρία να εκδηλώσουμε έμπρακτα την πίστη και την αφοσίωση μας σε αυτόν. Όταν όμως μας έλθουν τα βάσανα και οι πόνοι, αν πραγματικά αγαπούμε   τον Θεό ,τότε με πίστη και εμπιστοσύνη θα στραφούμε σε αυτόν και θα επαληθευτούν τα λόγια της  Γραφής : «ἐν πυρι  δοκιμάζεται χρυσός καί ἄνθρωποι δεκτοί ἐν καμίνω ταπεινώσεως» (Σοφίας Σειράχ 2,5).

      Ο καλός χριστιανός στην ώρα της δοκιμασίας και του πόνου θα δείξει την αρετή του. Αν δε δοκιμαστεί με τον πόνο πώς θα  δείξει την αντοχή και την αρετή του; Ο πόνος είναι το σφυρί που χτυπά στο αμόνι της ζωής τις σκουριασμένες  ψυχές για να απαστράψουν  ανακαινισμένες.

     Ο πόνος  δοκίμασε  την πίστη του Αβραάμ.

     Ο πόνος μας δοκιμάζει την αγάπη των φίλων μας.

    Ο πόνος δοκιμάζει την αντοχή μας. «σκεύη Κεραμέως δοκιμάζει κάμινος καί πειρασμός ἀνθρώπων» ( Σοφία Σειράχ 27,6). «πειρατήριον  ὁ βίος τοῦ ἀνθρώπου ἐπί τῆς γής». Ο Θεός χρησιμοποιεί άπειρους τρόπους δοκιμασίας για τον καθένα μας.

    Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι για να απολαύσουμε την Ουρανία βασιλεία πρέπει να περάσουμε από τη δοκιμασία, τη θλίψη και τον πόνο. «Διά πολλῶν θλίψεων  δεῖ  ὑμᾶς εἰσελθεῖν εἰς τήν βασιλείαν τῶν οὐρανῶν». Κανείς δεν σώζεται χωρίς πόνο. Ο Χριστός έπρεπε να πάθει για να φτάσει στη δόξα του. Και εμείς πρέπει να δοκιμάσουμε και να υπομείνουμε τους πόνους μας για να ευτυχήσουμε. Αυτό το σκοπό λοιπόν έχει ο πόνος, να μας δοκιμάσει και να μας δώσει αφορμή εξαγνισμού και ανταμοιβής. Το άμορφο μάρμαρο δεν μπορεί να μεταβληθεί σε καλλίμορφο  άγαλμα και κατάλληλο να στολίσει ένα κήπο αν δε δεχτεί τα χτυπήματα του γλύπτη. Το ίδιο και ο άνθρωπος δεν θα εξαγνισθεί και δε θα απολαύσει την μακαριότητα του Παραδείσου, αν δεν δεχθεί τα χτυπήματα του πόνου.

      Ο πόνος μας μορφώνει

   Ο πόνος μορφώνει την καρδιά μας, την κάνει να ξέρει να λυγίσει μπροστά στη δυστυχία του άλλου. Όποιος δεν πόνεσε δεν μπορεί να καταλάβει τον πλησίον του και αδιαφορεί για τον πόνο του άλλου.

    Εκείνος που έχει πονέσει στη ζωή, μοιάζει με εκείνον που μιλάει πολλές γλώσσες και μπορεί έτσι να καταλάβει πολλούς και πολλοί να τον καταλάβουν. Τα ευγενικά αισθήματα συμπόνιας και φιλαλληλίας γεννιούνται προπάντων κατά την ώρα του πόνου και όποιος έχει πονέσει ή πονάει παρηγορεί πιο αποτελεσματικά και τους άλλους. Η προσπάθεια και ο αγώνας να σβήσουν τα βάσανα από τη ζωή έχουν γίνει μόνο από ανθρώπους που πόνεσαν και από τον πόνο τους  παραδειγματίστηκαν για να γίνουν παρηγορητές των άλλων. Πόνος και  αυτοθυσία, πόνος και  προσπάθεια, πόνος και  επιτυχία βαδίζουν πλάι , πλάι στη ζωή και βρίσκονται πάντα σφιχτοδεμένα. Η καλοπέραση σκληραίνει την καρδιά ενώ ο πόνος την μαλακώνει.

    Ο Θεός μεταχειρίζεται συνήθως τον πόνο για να οδηγήσει τις ψυχές στη χάρη του, στην ευτυχία, στο φως. «Ὄν ἀγαπᾶ κύριος παιδεύει» .Τον μορφώνει  με τον πόνο. Όταν ζούμε στη χλιδή, με όλες τις απολαύσεις, δεν αισθανόμαστε τη ματαιότητα της ζωής, ξεχνούμε να υψώσουμε τα μάτια της ψυχής μας στο Θεό. Ο Θεός τότε στέλνει τον πόνο για να μας μορφώσει και να μας επαναφέρει στο δρόμο της σωτηρίας.

     Πριν από το Χριστό ο πόνος ήταν ταπείνωση. Ένα ασθενικό σώμα  ήταν το αντικείμενο της γενικής αποστροφής. Ο στεναγμός των πληγωμένων θεωρούνταν ντροπή και αίσχος. Από τη στιγμή όμως που ο θείος διδάσκαλος είπε «Μακάριοι οἱ πτωχοί…… Μακάριοι οἱ δεδιωγμένοι………. Μακάριοι πενθοῦντες……», γνωρίζουμε την ανεκτίμητη αξία του Πόνου. Το να μάθουμε εκείνο που αξιοποιεί τον πόνο δεν είναι η  καλύτερη  μόρφωση;  Την αξία του πόνου γνώρισαν πολλές ψυχές που πρέπει να σταθούν δικά μας υποδείγματα.

        Ο πόνος μας ωφελεί

      Ο πόνος μας οφελεί πρώτα σωματικά ,γιατί πολλές φορές μας ειδοποιεί για ένα ανεπανόρθωτο κακό. Με τον πόνο προλαμβάνουμε ένα μεγαλύτερο κακό. Αν δεν πονούσαμε την ώρα που βάζουμε το χέρι μας στη φλόγα, η φωτιά θα μας έκαιγε όλο το χέρι. Αν  δεν μας ειδοποιούσε ο πόνος στο δόντι, στο στομάχι, στην κοιλιά θα είχαμε γενική μόλυνση. Η επιστήμη δεν θα μπορούσε να επέμβει αποτελεσματικά για να σώσει το όλο το σώμα. Ο ύπουλος καρκίνος, που χωρίς να ειδοποιήσει με τον πόνο μολύνει όλο το σώμα, είναι πολύ πιο επικίνδυνος από εκείνον που εγκαίρως ειδοποιεί  τον οργανισμό με μικρές ενοχλήσεις και δίνει καιρό στο χειρουργό να επέμβει.

     Μεγάλος  λοιπόν ευεργέτης είναι ο πόνος. Κυρίως με τον πόνο ωφελούμαστε πνευματικά, όταν με πίστη, υπομονή και προς καρτερία δεχόμαστε τον πόνο, που μας στέλνει ο Θεός .Σαν τέλεια χαρά να θεωρείται, αδελφοί, όταν πέσετε στην δοκιμασία του πόνου και στις διάφορες θλίψεις, γνωρίζοντας ότι το να δοκιμάζεται η πίστη σας δημιουργεί την υπομονή. Και η  υπομονή ας συνοδεύεται από τέλεια έργα ,για να είστε τέλειοι και ολοκληρωμένοι, ώστε να μη σας λείπει τίποτα  λέγει ο άγιος Ιάκωβος (Ιακ.1,2-4).

     Το νερό είναι καθαρό εφόσον κατρακύλα και χτυπιέται στο βουνό ανάμεσα στις πέτρες. Όταν όμως κατέβει στην κοιλάδα και πάει  ανάμεσα στα χορτάρια και τα λουλούδια και μένει  στάσιμο, αρχίζει να χαλάει και να χάνει τη διαύγειά του.

     Ο πόνος εξαγνίζει την ψυχή μας, την κάνει καθαρότερη, αγνότερη, τελειότερη, γιατί την κάνει να μοιάζει με το μεγάλο πονεμένο αρχηγό μας Εσταυρωμένο  Ιησού  Χριστό, το διδάσκαλο και αληθινό «φῶς τοῦ κόσμου».

     Πόσες ψυχές  ο πόνος δεν οδήγησε κοντά στο Χριστό! Αν ο Θεός δεν έστελνε τον πόνο που θα ήταν αυτές οι ψυχές; Ποιός  θα μιλούσε για αυτές, που σήμερα έγιναν φωτεινά παραδείγματα για μας και απολαμβάνουν τώρα την ουράνια μακαριότητα; «οὐκ ἄξια, τά παθήματα τοῦ  νῦν καιροῦ, πρός τήν μέλλουσαν δόξα».

     Υπάρχει λοιπόν  πιο χρήσιμο δώρο για τον άνθρωπο από τον πόνο;

     Αυτό έκανε έναν ποιητή να μας να λέγει  : «Χριστέ μου, ἄν κάτι θελήσεις  νά μοῦ δώσεις, δῶς μου τοῦτο μόνο : ὅσο ζῶ νά μήν  λυτρώσεις  στήν ψυχή μου ἀπό τόν πόνο».

      Οι τρείς λόγοι, Κύριε, για την ύπαρξη του πόνου ρίχνουν τέτοιο φως στο μυστήριο του πόνου, που αρκούν για μένα στην κατανόηση του. Δεν θέλω να εξετάσω τον  πόνο με άλλα περίεργα και ίσως αμαρτωλά. «Γιατί;» αναγνωρίζω ταπεινά  την πανσοφία σου   στη   θεία αυτή  οικονομία που θέλησες διά του πόνου ,να φθάνουμε στην ευτυχία και στη μακαριότητα του Παραδείσου και δέχομαι υποταγμένος  στο άγιό  σου θέλημα κάθε πόνο που εσύ θα θελήσεις να μου στείλεις.

       Ζητώ τούτο μόνο : μαζί με τον πόνο, και δύναμη να υποφέρω αυτόν. ΑΜΗΝ

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images