Σάββατο, 20 Απριλίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ  Θ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 

unnamed

 

     Στο πρόσφατο παρελθόν, γίναμε όλοι μάρτυρες ενός οικοδομικού οργασμού. Οικοδομούσαν οι άνθρωποι σπίτια, καταστήματα, εργοστάσια. Ολόκληρη η ανθρωπότητα βρισκόταν σε μια οικοδομική ανάπτυξη. Όλη όμως αυτή η προσπάθεια θα αποδειχθεί και αποδείχθηκε μάταιη, αν οι άνθρωποι δε μάθουν πρώτα να οικοδομούν τη ζωή τους. Γι αυτό και ο Απόστολος καλεί σήμερα τους οικοδόμους του σύγχρονου πολιτισμού να προσέξουν ιδιαίτερα το κτίσιμο της ζωής. Και σαν «σοφὸς ἀρχιτέκτονας», στο σημερινό ανάγνωσμα, δίνει τις προδιαγραφές για ένα έργο πνευματικής οικοδομής τη ζωή.

        Όπως και σε κάθε οικοδόμημα, έτσι και στο οικοδόμημα της ζωής χρειάζονται γερά θεμέλια.

     Στις πάσης φύσεως οικοδομές, θεμέλιο είναι ένας γερός   βράχος ή σταθερά και αμετακίνητα αγκωνάρια. Επάνω σε αυτά στηρίζεται συνήθως ολόκληρο το οικοδόμημα.

         Το θεμέλιο όμως της ζωής είναι ο Ιησούς Χριστός, τονίζει σήμερα ο Απόστολος. Αυτός είναι το θεμέλιο της ζωής και της ευτυχίας κάθε ανθρώπου. Το θεμέλιο της χαράς και τις ελπίδας του. Τον Κύριο Ιησού δεν τον αναγνώρισαν και δεν τον αναγνωρίζουν όλοι οι άνθρωποι σαν θεμέλιο της ζωής. Παρόλη όμως αυτή την αντίδραση και την πολεμική εναντίον του Ιησού, ο Θεός τελικά ανέδειξε τον Κύριο μοναδικό θεμέλιο της ζωής και της ιστορίας της ανθρωπότητας. Έτσι εφαρμόστηκε και η προφητεία του Δαβίδ για τον Ιησού : «ἡ πέτρα, ποὺ θεώρησαν ἀκατάλληλη οἱ κτίστες, ἔγινε τελικὰ τὸ ἀκρογωνιαῖο λιθάρι ὁλόκληρής της οἰκοδομῆς»(Ματθ.κα΄42).

      Πάνω στο αιώνιο αυτό θεμέλιο, τον Ιησού Χριστό, στήριζε και  εσύ, αδερφέ μου, το οικοδόμημα της ζωής σου. Όλοι βέβαια γύρω σου προσπαθούν να θεμελιώσουν τη ζωή τους πάνω στην άμμο του χρήματος, μέσα στους βάλτους της πολύμορφης κακίας, πάνω στο σαπισμένα δοκάρια των διαφόρων ιδεολογιών και θεωριών…. Οι οικογένειες όμως που διαλύονται, οι σταδιοδρομίες που καταρρέουν και οι υπολήψεις που ανατινάσονται, ας  σε πείσουν για το μεγάλο λάθος των ανθρώπων αυτών…..

            Διάλεξε λοιπόν τον αιώνιο βράχο, τον Ιησού και ζήτησε πάνω σε αυτόν να στηρίζεις τις επιδιώξεις και τα σχέδια σου, τους πόθους και τους οραματισμούς σου, ολόκληρη τη ζωή σου. Στήριζε την ατομική, οικογενειακή και επαγγελματική σου ζωή στον νόμο του Ευαγγελίου, στην αγάπη, στην Δικαιοσύνη. Εξάρτησε ολόκληρη την ύπαρξη σου από τον Χριστό. Στηρίξου επάνω του με απόλυτη εμπιστοσύνη. Και θα βγεις κερδισμένος . Θα χτίσεις γερό το οικοδόμημα της υπάρξεως σου, που θα μένει ασάλευτο στις θύελλες και καταιγίδες τη ζωή , όπως βεβαίωσε ο ίδιος ο Κύριος(Ματθ.ζ΄24-27).

         Μετά το θεμέλιο, ο κάθε οικοδόμος θα προσέξει να χρησιμοποιήσει τα κατάλληλα υλικά.

        Το ίδιο πρέπει να προσέξει και ο οικοδόμος της ζωής, συνεχίζει ο Απόστολος Παύλος. Τι υλικά θα  μεταχειρισθεί; Θα οικοδομήσει το οικοδόμημα της ζωής του με « ξύλα, χόρτα, καλάμι », με πρόχειρα δηλαδή και φθηνά υλικά ή με «χρυσό, ἀργυρό, λίθους τιμίους», με πολύτιμα και πανάκριβα δομικά στοιχεία;

       Να, ένα ερώτημα που πρέπει να προσέξουν όλοι οι οικοδόμοι της ζωή. Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που κτίζουν τη ζωή τους με πολύ φθηνά και πρόχειρα υλικά. Μερικοί νέοι άνθρωποι, π.χ. προσπαθούν να φτιάξουν τη φωλιά της ζωής τους, το γάμο τους δηλαδή, χρησιμοποιώντας για δομικά υλικά τις « σύγχρονες » αντιλήψεις περί «ἐρωτικῆς ἀπελευθερώσεως»κτλ.  Άλλοι στην άσκηση του επαγγέλματος τους μεταχειρίζονται την εκμετάλλευση, την απάτη, την κλοπή. Και πολλοί επιδιώκουν να οικοδομήσουν την «εὐτυχία τῶν παιδιῶν τους» χρησιμοποιώντας την ψευτιά, την αδικία και πατώντας «ἐπὶ τῶν πτωμάτων» των άλλων….. Με τα φθηνά όμως και « πρόστυχα » αυτά υλικά εκείνο που κατορθώνουν τελικά να οικοδομήσουν είναι μια μικρή και ερειπωμένη καλύβα , που την παρασύρει ο πρώτος πειρασμός, η πρώτη καταιγίδα της ζωής…….

            Το οικοδόμημα όμως της ζωής κάθε ανθρώπου πρέπει να είναι ένα γερό και όμορφο οικοδόμημα . Γι΄ αυτό πρέπει να κτιστεί με ακριβά και πολύτιμα υλικά. Και ένα τέτοιο  οικοδόμημα κτίζεται με τα πολύτιμα οικοδομικά υλικά των αρετών. «Ἡ ἀγάπη, ἡ χαρά, ἡ εἰρήνη, ἡ μακροθυμία, ἡ χρηστότης , ἡ ἀγαθοσύνη, ἡ πίστης, ἡ πραότης, ἡ ἐγκράτεια»(Γαλ.ε΄22-23) και «ὅσα ἐστιν ἀληθῆ, ὡς ἄσεμνα, ὅσο δίκαια, ὅσα ἁγνά….. εἰ τὶς ἀρετὴ καὶ εἰ τιςέπαινος»(Φιλ.δ’8) είναι τα πολύτιμα δομικά υλικά, με τα οποία οικοδομείται το οικοδόμημα της χριστιανικής ζωής. Η ωραία  αυτή διδαχή του Αποστόλου, ας μας κάνει σοφούς αρχιτέκτονες της ζωής μας.

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images