Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ  Ι  ΜΑΤΘΑΙΟΥ

besnovatiy 1

        Σήμερα 5 Αυγούστου είναι η  προεόρτιος ημέρα, μετά την οποία μεταμορφώνεται ο Χριστός, λέει ένα από τα τροπάρια του αίνων. Η Εκκλησία προτρέχει για να μας προετοιμάσει να ζήσουμε το γεγονός της αυριανής εορτής. Προσπαθεί από νωρίτερα  να μας αναθερμάνει μέσα στην εορταστική ατμόσφαιρα της λατρείας της, ώστε να μεταφερθούμε νοερά, «μετάρσιοι γενόμενοι», στο χώρο και στο χρόνο των θείων γεγονότων της Μεταμορφώσεως. Γιατί θέλει να νοιώσουμε  όχι απλώς με τη σκέψη, αλλά με την καρδιά, θέλει να τα βιώσουμε.

          Έτσι σήμερα οι ύμνοι είναι γεμάτοι προτροπές να συνανέλθουμε  με το Χριστό και τους μαθητές του στο όρος Θαβώρ, που δεν είναι άλλο από το Ναό του Θεού και να δούμε την δόξα  της Μεταμορφώσεως, που είναι η δόξα του μονογενούς Υιού του Θεού. «δεῦτε ἀναβῶμεν εἰς τὸ ὄρος Κυρίου καὶ εἰς τὸν οἶκον τοῦ Θεοῦ ἠμῶν, καὶ θεασόμεθα τὴν δόξαν τῆς Μεταμορφώσεως αὐτοῦ, δόξαν ὡς  μονογενοῦς παρὰ πατρός, Φωτὶ προσλάβωμεν  φῶς, καὶ μετάρσιοι γενομενοι τῷ πνεύματι, Τριάδα ὁμοούσιον  ὑμνήσωμεν  εἰς τοὺς αἰώνα ».

          «Φωτι προσλάβωμεν φῶς». Το χαρακτηριστικό της εορτής της Μεταμορφώσεως είναι το φως. Ο Χριστός άστραψε σαν ήλιος και τα ενδύματα του έλαμψαν σαν φως. Οι πιστοί καλούνται να γίνουν Φωτεινοί  μετέχοντας στο φως της Μεταμορφώσεως. Η δόξα του Χριστού έγινε αισθητή ως φως. Τι ακριβώς είναι το φως αυτό που άστραψε στο Θαβώρ και που καλούνται οι πιστοί να αποκτήσουν;

          Είναι μια ενέργεια του Θεού, απαντούν οι άγιοι Πατέρες. Δηλαδή ένας τρόπος με τον οποίο ο Θεός γίνεται γνωστός και φανερός στους ανθρώπους. Και οι άνθρωποι μπορούν να φωτιστούν από το φως, να γίνουν Φωτεινοί οι ίδιοι  και να ενωθούν με το Θεό. Αυτή είναι η κατά χάριν Θέωση του ανθρώπου, η ομοίωση με τον Θεό. Το φως λοιπόν εκείνον, ως θεία  ενέργεια, είναι και αυτό θείον. Άκτιστο το ονομάζουν οι Πατέρες, δηλαδή άυλο, που δεν είναι δημιούργημα, όπως ο κτιστός κόσμος και το φυσικό φως.

          Το φως αυτό, με άλλα λόγια,  ήταν η φανέρωση της θεότητος του Χριστού. Διότι τι σημαίνει ότι ο Χριστός μεταμορφώθηκε; «παρήνοιξεν ὀλίγον τῆς θεότητος καὶ τοὶς μυσταις ἔδειξε τὸν ἐνοικούντα θεὸν», εξηγεί ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος. Άνοιξε δηλαδή ένα μικρό παραθυράκι για να φανεί η θεότητα του και έδειξε στους μαθητές του το Θεό που κατοικούσε μέσα του. «Κάτω ἀπὸ τὴ σάρκα τοῦ ὁ Χριστὸς εἶχε κρυμμένη τὴ λαμπρότητα τῆς θείας φύσεως», σύμφωνα με τα λόγια του θείου πατρός Γρηγορίου Παλαμά. «Ἑπομένως τῆς θεότητος εἶναι τὸ φῶς ἐκεῖνο καὶ εἶναι ἄυλο. Διότι ὁ Χριστὸς μὲ τὴ μεταμόρφωσή του δὲν προσέλαβε κάτι παραπάνω ποὺ δὲν εἶχε ὡς τότε, οὔτε μεταβλήθηκε σὲ κάτι ποὺ δὲν ἦταν ἕως τότε. Ἀλλὰ αὐτὸ ποὺ ἦταν ὁ ἴδιος πάντοτε, αὐτὸ τὸ φανέρωσε  στοὺς μαθητές του, ἀνοίγοντάς τους τὰ μάτια. Μπροστὰ στὸ φῶς ἐκεῖνο εἶναι τυφλοὶ οἱ φυσικοὶ ὀφθαλμοί. Συνεπῶς οὔτε τὸ φῶς ἐκεῖνο εἶναι αἰσθητό, φυσικό, οὔτε οἱ μαθητὲς ἔβλεπαν ἁπλῶς μὲ τὰ σωματικὰ μάτια, ἀλλὰ μὲ τὰ μάτια ποὺ εἶχαν μετασκευασθεῖ, ποὺ εἶχαν ἐνδυναμωθεῖ καὶ ἀλλάξει μὲ τὴν δύναμη τοῦ Ἁγίου Πνεύματος».

        Αυτό το φως, ή θεία ενέργεια του Αγίου Πνεύματος που περιλάμπει τους Αγίους και τους χαρίζει την πρόγευση της Βασιλείας των ουρανών, είναι η διαρκής αναζήτηση όλων των πιστών, που θα την εντείνουν ιδιαίτερα αυτές τις ημέρες εορτάζοντας την θεία  του Χριστού Μεταμόρφωση.

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images