Πέμπτη, 25 Απριλίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΓ ΜΑΤΘΑΙΟΥ

 

KIRIAKI IG

Οι επιστολές του ο Αποστόλου Παύλου, αγαπητοί μου αδελφοί, είναι πλούσιες σε πρακτικά παραγγέλματα, τα οποία είναι πολύ ωφέλημα στη μόρφωση του χριστιανικού βίου. Επειδή λοιπόν η διδασκαλία από την Αγία γραφή είναι άρτος ψυχών πιστευουσών  εις τον Κύριο και επειδή η εκκλησιαστική σύναξη είναι σχολείο όπου οι πιστοί μαθαίνουν και εμβαθύνουν στο λόγο του Θεού θα σταθούμε σήμερα σε τρία  παραγγέλματα του σημερινού αποστολικού  αναγνώσματος.

Αγρυπνείτε

 Όποιος κατέχει κάτι πολύτιμο και ακριβό προσέχει πάντοτε, να μην το απολέσει. Αγρυπνεί, όπως αγρυπνεί ο στρατιώτης φρουρός για να εμποδίσει τον εχθρό να ζημιώσει την πατρίδα. Έτσι και ο χριστιανός οφείλει να αγρυπνεί για τη σωτηρία της ψυχής του και να την προστατεύει από ορατούς και αόρατους εχθρούς.

Πολλοί χριστιανοί έχουν τη γνώμη, ότι χρέη φύλακος  της ψυχής τους έχουν αποκλειστικά οι πνευματικοί πατέρες και ποιμένες τους. Οι ίδιοι δικαιούνται να εφησυχάζουν. Και ναι μεν οι πνευματικοί πατέρες αγρυπνούν για τις ψυχές των πνευματικών τους τέκνων, αλλά οφείλουν και τα πνευματικά τέκνα, ο πιστός λαός, να μην εκτίθεται σε πνευματικούς κινδύνους και απειλές.

Αγρυπνώ για τη σωτηρία μου όμως σημαίνει : προσέχω τι διαβάζω, τι ακούω, με ποιούς κάνω παρέα, που πηγαίνω. Αγρυπνώ  ακόμη σημαίνει : προσέχω τις συνήθειες μου μήπως με βλάπτουν πνευματικώς. Ελέγχω το περιβάλλον μου ώστε να προλάβω τις εναντίον μου επιθέσεις της πονηρίας και της κακίας. Εν περιπτώσει κινδύνου πνευματικού λαμβάνω μέτρα προστασίας και Άμυνας.

          Μόνο  έτσι ο πιστός θα διαφυλάξει το δώρο της σωτηρίας τον πολύτιμο και ακριβό θησαυρό που του χάρισε η φιλανθρωπία του Θεού. Την ίδια προσταγή μας δίνει και ο κορυφαίος των αποστόλων Πέτρος : «νά εἶσθε ἐγκρατεῖς, νά εἶστε ἄγρυπνοι, ὁ ἀντίδικός σας ὁ διάβολος σάν Λιοντάρι, πού βρυχᾶται τριγυρίζει νά βρεῖ κάποιον γιά νά τόν καταπιεῖ»(Α πετρ.ε΄7-8) .

Να στέκεσθε σταθεροί στη πίστη

Πολλοί προσπαθούν να κλονίσουν την πίστη του χριστιανού. Άνδρες πονηροί  σπέρνουν ζιζάνια, σπέρματα αμφιβολίας και αμφισβητήσεως στο νου και στην καρδιά του πιστού. Σκοπός τους είναι να οδηγήσουν τον πιστό στην άρνηση και την απιστία.

          Γι αυτό ο χριστιανός πρέπει να μην παρασύρεται από την ανθρώπινη Σοφία και την εκτός του Ευαγγελίου γνώση. Αλλά να παραμένει σταθερός στην πίστη της Εκκλησίας. Όσοι θα προσπαθήσουν να ρίξουν τον πιστό από τη θέση του θα χρησιμοποιήσουν ίσως καλούς  τρόπους, ωραία λόγια, δυνατά κατά τη γνώμη τους επιχειρήματα. Ίσως ακόμα του προσφέρουν και του υποσχεθούν εμπειρίες και πολλά άλλα.

          Μπροστά σε όλα αυτά ο πιστός πρέπει να μένει  αμετάπιστος. Βέβαιος για την πίστη του χωρίς δισταγμούς και αμφιβολίες. Η προσκόλληση στην πίστη των πατέρων δεν είναι ο κακώς εννοούμενος «δογματισμός» αλλά προσκόλληση στην αλήθεια και τη ζωή. Η διδασκαλία του Ευαγγελίου έχει προσφέρει τις αποδείξεις τις αλήθειες της. Έχει πολεμηθεί και έχει αποστομώσει όλους τους φλύαρους εχθρούς της. Έχει εξετασθεί και βέβαια δεν βρέθηκε σε αυτήν ψεύδος και  απάτη, και  πονηρία, αλλά φως και ζωή. Ο Απόστολος επομένως ζητά να είμαστε σταθεροί σε αυτή την βεβαιωμένη και αποδεδειγμένη υπό του Αγίου πνεύματος πίστη και διδασκαλία της Εκκλησίας μας.

Να εισθε θαρραλέοι και δυνατοί

Η ζωή του πιστού είναι Ζωή Σταύρου, ζωή δοκιμασίας, ζωή πειρασμών,  ζωή διωγμών. Γι αυτό του χρειάζεται θάρρος, τόλμη, γενναιότητα, μεγαλοψυχία και δύναμη και Ανδρεία ψυχής. Δεν πρέπει να καταβάλλεται από την μάχη του πονηρού και των πονηρών ανθρώπων. Οφείλει να είναι καρτερικός στους διωγμούς. Να έχει υπομονή στις θλίψεις. Να αγωνίζεται με θάρρος και αποφασιστικότητα στην πνευματική ζωή. Να μην δειλιάζει από τους ορατούς  και αόρατους εχθρούς του, όλους μπορεί να τους κατανικήσει και να τους διαλύσει.

 Ο Πνευματικός αγώνας είναι αγώνας δύσκολος και επίπονος, απαιτεί θυσίες και κουράγιο. Στο τέλος όμως έχει τιμή και έπαινο, Δόξα και στέφανο νίκης. Έτσι λοιπόν αποβλέποντες στο  τέλος αυτού του αγώνα μπορούμε να αντλούμε δύναμη και να είμαστε θαρραλέοι και δυνατοί στον χριστιανικό στίβο.

 Αδελφοί μου.

Τα τρία παραγγέλματα μας θυμίζουν τρείς αρετές που πρέπει να καλλιεργήσουμε και να αποκτήσουμε : Εγρήγορση – σταθερότητα - ανδρεία. Με αυτές θα μπορέσουμε να διαμορφώσουμε χριστιανικό βίο και ζωή ευαγγελική.

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images