Τρίτη, 23 Απριλίου 2024

 ΚΥΡΙΑΚΗ Α΄ ΛΟΥΚΑ

kiriaki a louka 741x486

  Το θαύμα της αγρας των ιχθύων δίνει και σε εμάς αφορμή σήμερα, αδελφοί μου, για να σκεφθούμε πόσο μεγάλη και ακαταγώνιστη είναι η δύναμη του αρχηγού της Πίστεως μας. Δεν πρόκειται μόνο για τα θαύματα που πραγματοποίησε στη γη. Βεβαίως όλη εκείνη η ευεργετική δύναμη του κατά την ώρα της θεραπείας των ασθενών, η απόλυτη κυριαρχία του επί των πονηρών πνευμάτων, η κατάπαυση των ισχυρών θαλάσσιων ανέμων, ο πολλαπλασιασμός των άρτων  στην έρημο, η Ανάσταση των νεκρών, όπως του γιου της χήρας της Ναίν και του Λαζάρου και τέλος θαύματα όπως η μεταστροφή της Σαμαρείτιδος είναι μεγάλες αποδείξεις της θείας δυνάμεως του Κυρίου Ιησού.

            Αλλά όσα και αν πούμε εμείς με τον ανθρώπινο λόγο που διαθέτουμε, δεν είναι δυνατό να παρουσιάσουμε τη δύναμη του Χριστού. Μέσα στο κέντρο της υπάρξεως και της αρμονίας όλου του κόσμου υπάρχει η δύναμη του Κυρίου Ιησού Χριστού. Και απλώνεται κατόπιν για να συμπεριλάβει  με κάθε λεπτομέρεια της ζωής του ανθρώπου. «Σύ γάρ ζωῆς καί θανάτου ἐξουσία  ἔχεις καί κατάγεις εἰς πυλας ἅδου  καί ἀνάγεις»(Σ.Σολ.ιστ΄,13), λέει η παλαιά διαθήκη. «αὐτός ἄλλους καιρούς καί χρόνους, καθιστᾶ Βασίλεις καί μέθιστα διδους σοφίαν τοίς σοφοις καί φρόνησιν τοίς εἰδοσι  σύνεση»(Δανιηλ 2,21), «μή ἀδυνατησει παρά τῷ Θεῷ ρῆμα;»(Γεν.ιη΄,14).

Τίποτα δεν είναι δυνατόν να αντισταθεί στη δύναμη του Κυρίου. Αυτός κυβερνά και κατευθύνει τα σύμπαντα. Το χαμόγελό του είναι η γαλήνη των θαλασσών και ο πλούτος της γης · είναι σεισμός η οργή του. Αυτός με τη ζωοποιό θεία Του Χάρη ρίχνει λυτρωτικό φως στην ψυχή του ανθρώπου και τον οδηγεί σε ανακαινισμό και σωτηρία. Αυτός ο Κύριος Ιησούς ενέπνευσε τις στρατιές των αγίων  που με την πίστη τους σε αυτόν και με τα έργα τους προς δόξαν Του  αξιώθηκαν να γίνουν πολίτες του ουρανού. Αυτός ο Κύριος  σήμερα καταπλήσσει τους αλιείς, εισδύει βαθιά στην ψυχή τους, τους παρατηρεί με τους θείους Του οφθαλμούς και τους μετατρέπει σε αλιείς ανθρώπων. Τους καθορίζει την αποστολή τους μέσα στον κόσμο. Μια αποστολή θείου  Ευαγγελισμού και σωτηρίας. Και οι μαθητές βέβαιοι ότι η αποστολή τους θα στηρίζεται στη δύναμη και το φωτισμό του Κυρίου «ἀφέντες τά δίκτυα ἠκολούθησαν αὐτῶ».

Το μεγάλο έργο της ιεραποστολής των Αγίων Αποστόλων είναι έργο της δυνάμεως του Θεού. Σκεφτείτε, αδελφοί μου, με ποια μέσα και εφόδια κοσμικά άρχισαν το έργο τους οι Απόστολοι. Πώς είναι δυνατόν να ερμηνευθεί το γεγονός, ότι οι άνθρωποι πτωχοί και άσημοι, ταπεινοί και αδύνατοι πέτυχαν ένα τόσο μεγάλο κατόρθωμα, που ούτε είχε γίνει  ποτέ ούτε επαναλήφθηκε έκτοτε κάτι παρόμοιο από τους ισχυρούς της γης; Αλλά είναι γνωστό ήδη, ότι οι ένδοξοι απόστολοι δεν μετέδιδαν τη σοφία του παρόντος κόσμου, ούτε προέβαλαν ποτέ τους εαυτούς τους. «Αὐτοί ἐκηρυσαν Χριστόν Ἐσταυρωμένο…… Θεοῦ δύναμιν καί Θεοῦ Σοφία»(Α΄Κοριν.α΄,23). Αυτό ήταν το μυστικό της επιτυχίας τους και με αυτήν την δύναμη κατήσχυναν  του σοφούς και την δύναμη του παρόντος κόσμου.

Και με τη δύναμη του Κυρίου το έργο αυτό υπάρχει και θα υπάρχει στους αιώνες. Πόλεμοι και  αναστατώσεις των  Εθνών ανέτρεψαν την ισορροπία του κόσμου,  λαοί και πολιτισμοί ανέτειλαν και έδυσαν, έκτισαν πύργους και πολυτελή ανάκτορα οι ηγεμόνες του κόσμου, αλλά πάντα ταύτα παρήλθαν. Και μόνο επάνω από όλα μένει το πνεύμα του Θεού, το πνεύμα που ζωοποιεί και ανακαινίζει τον κόσμο, το πνεύμα της δυνάμεως του νικά.

            Αυτό το πνεύμα συγκρότησε το θεσμό της Εκκλησίας, διά των αποστολών του Κυρίου. Και τότε η Εκκλησία, παρά τις εξωτερικές τις αδυναμίες, ενισχυόμενη κατά τρόπο μυστικό από την δύναμη του Χριστού πραγματοποιεί την  μεγάλη αποστολή της. Παραλαμβάνει από τη γη τα πιστά τέκνα της και τα μεταφέρει στη βασιλεία του Θεού. Καμία σκοτεινή δύναμη δε θα νικήσει την Εκκλησία . Ουδείς θα αναστείλει την αποστολή της. Γιατί η Εκκλησία είναι το αίμα των μαρτύρων. Είναι η πίστη των αποστολών, είναι ο σταυρός του Χριστού, είναι ο Χριστός μαζί μας εις τους αιώνας. Και εντός της Ιεράς κιβωτού τοποθετείται και η δική μας αποστολή που τότε μόνο επιτυγχάνει, όταν στηρίζεται σε αυτήν την δύναμη του Κυρίου Ιησού Χριστού.

Η εικόνα της σημερινής Ευαγγελικής περικοπής πρέπει να χαραχθεί στην καρδιά μας. Ο Χριστός στην πρώτη φάση είναι ο διδάσκαλος. Οι πτωχοί αλιείς και μετέπειτα απόστολοι είναι οι ακροατές του λόγου. Ο Χριστός μετά από λίγο δίνει την εντολή του. Και η πράξη αυτή με το καταπληκτικό θέαμα της αγράς των ιχθύων ορθώνει ενώπιον τους τον διδάσκαλο ως εξουσιαστή παντοδύναμο. Του προσφέρουν την ταπείνωση τους δια του Πέτρου και τη θέληση τους. Και εκείνος τους δίνει νέα εντολή. Να γίνουν αλιείς ανθρώπων. Και έγιναν με τη δική Του δύναμη αλιείς της οικουμένης. Έγιναν η χρησιμότεροι άνθρωποι στον κόσμο και οι ενδοξότεροι πολίτες του ουρανού.

Τις σκέπτεστε, αδελφοί μου;

 Το συμπέρασμα είναι εύκολο. Ο Χριστός χορηγεί την δύναμη του. Εμείς να δώσουμε την ψυχή μας,  ολόκληρο τον εαυτό μας σε αυτόν. Έτσι θα γίνουμε πρώτοι εμείς αιχμάλωτοι της χάριτος του Θεού και έπειτα θα οδηγήσουμε και άλλους στη σωτηρία.

Αδελφοί μου, κοπιώδες και επίμοχθο είναι το έργο του αλιέως. Εξίσου επίμοχθο και το έργο του  Αποστόλου. Υπάρχει όμως και μια μεγάλη διαφορά.Ο αλιεύς  συλλαμβάνει τα ψαριά προς το θάνατο, ο απόστολος όμως αιχμαλωτίζει τους ανθρώπους προς ζωή και σωτήρια. Συλλαμβάνονται ζωντανά τα ψαριά στη θάλασσα και αποθνήσκουν όταν έρθουν στον αέρα. Αν βρίσκονται νεκροί οι άνθρωποι στη θάλασσα του βίου και εισάγονται στην Εκκλησία «ἴνα ζωήν ἔχωσι καί περισσόν ἔχωσι» . Τι σκέπτεσθε, λοιπόν; Αξίζει να γίνεις ένας δυνατός  Απόστολος Ιησού Χριστού. Αμήν.

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images