Πέμπτη, 18 Απριλίου 2024

ΚΥΡΙΑΚΗ ΙΑ΄ΛΟΥΚΑ

22 Αντίγρα

Η παραβολή των προσκαλεσμένων σε δείπνο, αγαπητοί μου, θα μας δώσει την αφορμή σήμερα να μιλήσουμε για την εκλογή του Θεού. Επειδή είναι θέμα μεγίστης σημασίας και αξίας για κάθε άνθρωπο επιβάλλεται εμείς οι χριστιανοί να γνωρίζουμε ακριβώς όλες τις πτυχές του.

            Από την παραβολή φαίνεται ξεκάθαρα ότι ο Θεός απευθύνει σε όλους τους ανθρώπους μια πρόσκληση. Με το κάλεσμα αυτό ο Θεός επιθυμεί, ο άνθρωπος να ζήσει σε κοινωνία μαζί του, στην αιώνια βασιλεία του. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Κύριος μας μιλώντας για αυτήν την βασιλεία του Θεού χρησιμοποίησε εικόνες χαράς και ευτυχίας από τη ζωή των ανθρώπων για να υποδηλώσει με αυτές, όχι πως η βασιλεία του Θεού θα είναι στην πραγματικότητα ένα υλικό δείπνο οι σαρκικοί γάμοι αλλά πως στην βασιλεία του Θεού, όσοι θα αξιωθούν και θα αναδειχθούν κοινωνοί της ζωής του Θεού, θα χαίρονται τη μεγαλύτερη χαρά, θα ζουν ευτυχισμένοι στη δόξα του Θεού.

            Όλοι, όσοι έχουμε βαπτιστεί στο όνομα της Αγίας Τριάδος και έχουμε ενταχθεί στην Εκκλησία, που αποτελεί το δοξασμένο σώμα του Χριστού, είμαστε καλεσμένοι για να ζήσουμε στην αιώνια βασιλεία του Θεού. Αυτό σημαίνει, ότι ο Θεός μας διάλεξε ανάμεσα από εκατομμύρια άλλων ανθρώπων για να μας κάνει μετόχους και κληρονόμους των αιωνίων αγαθών. Ο Θεός μας τίμησε με την εκλογή του και περιμένει την ανταπόκριση μας.

            Επίσης από την παραβολή φαίνεται, ότι εμείς, τους οποίους διάλεξε ο Θεός, δεν ανταποκρινόμαστε θετικά στην πρόσκληση του Θεού. Την απορρίπτουμε. Αδιαφορούμε για όσα έκανε ο Θεός για μας. Περιφρονούμε δεν την πρόσκληση του Θεού για ασήμαντα και ανάξια λόγου πράγματα και υποθέσεις του κόσμου και της ζωής αυτής θα μπορούσε να συμβαίνει το αντίθετο, να ανταποκριθούμε διά της Πίστεως και της ζωής μας προς τις εντολές του Θεού δίνοντας τη σωστή σημασία και στη ζωή αυτή η οποία πρέπει να κατατείνει και να οδηγεί στη βασιλεία του Θεού. Έτσι και αυτή θα καταξιώνεται και θα ευλογείται από τον Θεό.

Η Συνήθεια όμως της αμαρτίας και οι εμπαθείς επιθυμίες μας οδηγούν σε λανθασμένη αξιολόγηση και της επίγειας ζωής την οποία υπερεκτιμούμε και της αιώνιας ζωής την οποία υποτιμούμε σε σχέση με την επίγεια ζωή. Το μήνυμα λοιπόν που σήμερα λαμβάνουν από το στόμα του Κυρίου, είναι να στρέψουμε την προσοχή μας και να ενδιαφερθούμε για να «παρακαθίσουμε στό τραπέζι τῆς βασιλείας τοῦ Θεοῦ»(Λουκά ιδ΄15). Να μην  απορρίψουμε την πρόσκληση του Θεού αλλά να αγωνιστούμε εναντίον όλων εκείνων που θα θελήσουν να μας αποτρέψουν από την απόλαυση αυτής της αιώνιας χαράς.

            Ο Κύριός μας και οι Απόστολοι, αλλά και οι άγιοι πατέρες μας διευκρινίζουν, ότι όσοι αποδεχθούν και πιστεύσουν σε αυτήν την υπόσχεση του Θεού οφείλουν να αγωνιστούν να βαδίζουν την «τεθλιμμένη  ὁδό» και να εισέρχονται διά «τῆς στενῆς πύλης». Έτσι θα αποδείξουν, την ακλόνητη εμπιστοσύνη τους στην υπόσχεση του Θεού, τη θέληση τους να ζήσουν αιώνια σε κοινωνία μαζί του. Ο πνευματικός αγώνας μας για να ελευθερωθούμε  από τα αμαρτωλά πάθη και να ασκήσουμε τις εντολές του Θεού θα δείξει την όση θέληση και προαίρεση μας, την όση αγάπη μας για το Θεό πατέρα μας.

            Πρόγευση ή αρραβώνα  αυτής της Ελπίδος λαμβάνουμε στην παρούσα ζωή με τη συμμετοχή μας στο μυστήριο της θείας Ευχαριστίας. Κοινωνούμε  το Σώμα και το Αίμα του Χριστού «εἰς ἄφεσιν ἁμαρτιῶν καί εἰς ζωήν αἰώνιον». Κοινωνούντες το Σώμα και το Αίμα του Χριστού λαμβάνουμε συγχώρηση, άφεση αμαρτιών την οποία ο Θεός μας προσφέρει δωρεάν και δηλώνουμε ότι θέλουμε και επιθυμούμε να ζήσουμε αιώνια κοντά του ως τέκνα αιδίου Πατρός.

            Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οι απέχοντες από το μυστήριο της θείας ευχαριστίας ουσιαστικώς  αρνούμεθα την πρόσκληση και δωρεά του Θεού.

            Τέλος πρέπει να παρατηρήσουμε ότι η εκλογή και η πρόσκληση του Θεού είναι δωρεάν χάρισμα. Ο Θεός πατέρας μας παρέχει την ευλογία  αυτή από αγάπη και  φιλανθρωπία. Γιατί ούτε δικαιούμεθα να διεκδικήσουμε κάτι τέτοιο από το Θεό, ούτε γιατί το αξίζουμε γιατί είμαστε αμαρτωλοί. Ο Θεός όμως αυτό που εμείς ούτε δικαιούμεθα ούτε αξίζουμε  μας το προσφέρει με αγάπη. Γι αυτό κάθε φορά που θα σκεφτόμαστε όλες αυτές τις δωρεές του Θεού θα πρέπει να τον ευγνωμονούμε να τον ευχαριστούμε για την αγάπη του και τη φιλανθρωπία του. Θα πρέπει όμως να ξέρουμε ότι η καλύτερη ευχαριστία είναι η αποδοχή της εκλογής του.

            Αδελφοί μου

            ο Θεός μας καλεί και υπόσχεται να μοιραστεί μαζί μας στην αιωνιότητα τα αγαθά του. Μας τα προσφέρει. Μας έκρινε άξιους για αυτά, γι αυτό και μας διάλεξε για να τα κληρονομήσουμε. Είναι σίγουρο ότι ο Θεός ως καρδιογνώστης αλλά και πλάστης μας γνωρίζει ότι έχουμε την δύναμη  αν θελήσουμε να κερδίσουμε την δωρεά της αγάπης του. Αυτό σημαίνει ότι αν αποτύχουμε και απορρίψουμε την εκλογή του, ότι θα ευθυνόμαστε εμείς, και όχι εκείνος που είναι αλάνθαστος.

20181205 165004

Ιερά Μητρόπολη

Καισαριανής Βύρωνος & Υμηττού

Φορμίωνος 83

16121, Καισαριανή

Τηλ. : 210 7224123 - 210 7237133

Fax : 210 7223584

email :info@imkby.gr

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ

images